ZÁSILKY EXPEDUJEME I NA SLOVENSKO!

Senzory Play neboli smyslohraní

článek 1

V tomto článku se dozvíte, co vlastně znamená smyslohraní, kdy je vhodné začít s jeho praktikováním, a získáte 7 tipů, jak smyslohraní připravit doma. Zaměříme se také na věci, které by mohly být pro Vaše dítě potenciálně nebezpečné.

 Co to vlastně smyslohraní znamená? Jaký má význam ve vývoji dětí?

Smyslová hra je klíčovým prvkem ve vývoji dětí, který stimuluje a zapojuje všechny smysly - hmat, čich, chuť, hmat a zrak. Tato forma hry pomáhá dětem lépe porozumět okolnímu světu a vytváří prostředí pro objevování nových zážitků.

Víme, že děti chtějí často vyzkoušet něco nového. Během běžného dne mohou neustále přecházet od jedné aktivity k druhé, což může být náročné pro nás i pro ně. Nicméně existuje způsob, jak můžeme zaujmout jejich pozornost a trochu zpomalit jejich tempo. Smyslová hra poskytuje ideální příležitost k tomu, abychom strávili společný čas s dětmi a současně podpořili jejich rozvoj.

Hra pomocí všech smyslů může být pro děti zklidňujícím zážitkem, který snižuje stres a úzkost. Ať už jsou to barevné hračky, vonné materiály nebo hmatové prvky, smyslová hra je skvělým způsobem, jak podporovat zdravý rozvoj dětí a vytvářet společně kouzelné chvíle.

Proč zařadit smyslohraní ?

Celkově jsou aktivity smyslohraní důležité pro celkový rozvoj dítěte a poskytují mu příležitost učit se a objevovat svět kolem sebe prostřednictvím zábavných a stimulujících zážitků.

 

Zařazení smyslohraní do dětských aktivit má mnoho výhod:

  • Podpora nervových spojení v mozku: Smyslohraní podporuje tvorbu a posilování nervových spojení v mozku, což je klíčové pro rozvoj dětských dovedností a schopností.
  • Rozvoj řeči a motoriky: Aktivity smyslohraní pomáhají dětem rozvíjet řečové schopnosti a jemnou i hrubou motoriku.
  • Trénink s různými pomůckami a materiály: Děti se učí pracovat s různými materiály a pomůckami, což rozvíjí jejich kreativitu a schopnost adaptace.
  • Posílení rukou a prstů pro psaní: Aktivity smyslohraní posilují ruce a prsty dětí, což je klíčové pro pozdější výuku psaní.
  • Rozvoj řeči a slovní zásoby: Hraní s různými materiály a experimentování stimuluje řečový vývoj a obohacuje slovní zásobu dětí.
  • Podpora soustředění a kreativity: Smyslohraní aktivuje dětskou představivost a podporuje schopnost řešit problémy, zatímco soustředění se na hraní pomáhá dětem vyvíjet schopnost blokovat rušivé prvky.

článek 3

 

Kdy začít se smyslohraním?

Smyslohraní můžete začít praktikovat s dítětem již od novorozeneckého věku. Děti jsou přirozenými objeviteli a smyslová stimulace je pro ně důležitá pro rozvoj mozku a smyslů. Je však důležité vybírat vhodné pomůcky a prostředky v souladu s věkem a schopnostmi dítěte.

Co použít na domácí smyslohraní a jak ho lehce připravit + tipy od nás pro vás?

Nejlepší a nejjednodušší je využít věci, které najdete doma. Můžete také kombinovat s pomůckami, které nabízíme u nás v obchodě (na e-shopu) a nejradši vám je nabízíme, protože je máme všechny vyzkoušené s vlastními dětmi. Níže vám poskytneme pár tipů, jak si lehce smyslohraní vytvořit i u vás doma, zabavit děti na víc jak 5 minut a ještě se spolu pobavit. Věřte, že se do tohoto senzorického hraní zamilujte jak vy, tak i vaše děti.

 

článek 4

 

7 tipů na domácí smyslohraní

  • Smyslová nádoba – jakoukoliv nádobu co máte doma, naplníte např. těstovinami, rýží, kamínky, kinetickým pískem a přiložíte naběračky, pinzety, lžičky. Na povrch surovin můžete poskládat jakékoliv menší předměty, zvířátka, ploty, stromky atd., aby je děti mohly objevovat, schovávat či si s nimi vymýšlet různé příběhy. Skvělým pomocníkem, který můžeme jen doporučit, je podnos pod květináč z Ikea (KULTURSKOG).

 

  • Hraní si s vodou – stačí vám 2 misky, do jedné dejte vodu, ve které můžou plavat skořápky z ořechů, jako loďky nebo plátky salátové okurky, které děti mohou přendávat naběračkou z misky do misky.

 

  • Hraní si s ledem – stačí zamrazit oblíbené menší předměty ve vodě, k tomu postačí pipeta a slaná teplá voda, kterou budou děti polévat ledovou kru a zachraňovat tak zamrzlé hračky. Uvidíte, jak to vaše děti bude bavit a stále je to jen voda.

 

  • Modelování věcí z mamolíny či slizu – mamolínu ( modelínu ) od nás již určitě znáte a dá se s ní vymyslet spoustu zábavy, od stavění sněhuláků, přes tvarování hadů až po schovávání a objevování hraček. Můžete také pořídit váleček a vykrajovat barevné cukroví. Výhodou mamolíny je, že je netoxická, takže i pro ochutnávače nezávadná.

 

  • Třídění podle barev či velikosti – k této aktivitě můžete použít např. měkké balónky a využit naši barevnou pinzetu.

 

  • Hraní si s kinetickým pískem – tady se dá vymyslet spoustu věcí od stavění bábovek, přes schovávání mušliček nebo kamínků, nebo objevování zkamenělin pomocí štětce.

 

  • Vodní perly – prodáváme v suchém stavu, doma stačí zalít vlažnou vodou a po cca 3 hodinách můžete začít s hraním. Postačí vám miska s perlami, naběračka, cedník a druhá nádoba. Nechte je děti zachránit z vody.

 

Už teď vás děsí ten nepořádek? Je dobré se na to dopředu připravit a s dítětem si říct, že poté co si dohraje, přijde na řadu úklid. Zapojte děti i do tohoto procesu, naučí se tak si po sobě uklidit a pomoci i vám

článek 5

Na jaké věci si dát pozor a co by mohlo být nebezpečné?

Pamatujte však na to, že malé děti rády zkouší nové věci i ochutnáváním, proto při smyslohraní dávejte pozor, s čím si aktuálně hrají. Níže jsou uvedeny příklady pomůcek, které by vaše dítě nemělo sníst nebo spolknout, aby mu poté nebylo špatně nebo ho nebolelo bříško.

Cizrna

Syrová cizrna obsahuje přírodní toxin, který se teplem odbourává. Po požití syrové cizrny může dojít až k projevům otravy.

Fazole

Syrové fazole obsahují fytohemaglutinin, tento jedovatý lektin je pro člověka nebezpečný a může vyvolat silnou otravu.

Mouka

Mouka je skvělá pomůcka na trénink jemné motoriky, jen pozor na vdechnutí. Mouka je také těžko stravitelná pro lidský organismus.

Vodní perly

Vodní perly vypadají v nabobtnaném stavu jako bonbónky, proto je velmi pravděpodobné, že je bude chtít vaše dítě ochutnat. Pozor však na to, že vodní perly mohou v těle vytvořit paseku tím, že se mohou ve střevech ještě více zvětšit a zablokovat je.

 

Závěrem lze říci, že smyslohraní je nejen zábavnou aktivitou pro děti, ale také klíčovým prvkem pro jejich celkový rozvoj. Pravidelná stimulace smyslů dítěte prostřednictvím různých her a aktivit přináší mnoho výhod, včetně posílení nervových spojení v mozku, podpory rozvoje řeči a motoriky, a rozvoje kreativity a schopnosti řešení problémů. Začít se smyslohraním můžete již od útlého věku dítěte, ať už jde o novorozence nebo batolata. Vybírejte vhodné pomůcky a prostředky a vytvářejte pro dítě prostředí plné zábavy, objevování a učení. Smyslohraní je skvělý způsob, jak dětem pomoci lépe porozumět světu kolem nich a rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti.

 

Tak co, pustíte se do toho ?

Článek napsala maminka Emičky Barbora Zemánková

článek 6